Mobile Navigation

avontuurlijk muziekfestival
voor een jong publiek

 Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union.

Over BIG BANG

Bekijk de BIG BANG documentaire hier!

BIG BANG is een bruisend muziekfestival voor een jong publiek. Voor hen bouwen verschillende grote cultuurhuizen in Europa zich jaarlijks om tot een avontuurlijk muzikaal labyrint. Op hun verkenningstocht wordt het jonge publiek geconfronteerd met en getrakteerd op een veelkleurig muzikaal programma met concerten, installaties en workshops. Muzikanten uit verschillende genres en stijlen gaan tijdens BIG BANG op zoek naar de beste manier om hun muziek voor kinderen te presenteren. Maar BIG BANG is niet alleen een festival voor, maar ook met kinderen. Voor elke editie gaat een doorwinterde muzikant een dialoog aan met jonge instrumentalisten of zangers en deelt met hen het podium.

Het festival bouwt voort op de erfenis en verworvenheden van het kindermuziekfestival OORSMEER, dat in 1995 door Wouter Van Looy werd opgericht. Met OORSMEER werd een plaats gecreëerd voor een artistiek actueel muziekaanbod voor kinderen waarin hedendaagse muziekvormen een plaats kregen. De eerste editie in Kunstencentrum Vooruit in Gent bewees meteen het succes van de originele festivalformule die snel navolging kreeg. OORSMEER vond zijn weg naar vele steden in Europa waaronder Antwerpen, Gent, Brugge, Hasselt (België), Utrecht, ‘s Hertogenbosch, Amersfoort, Leeuwarden (Nederland), Lille, Angers (Frankrijk), Zürich, Bern, Winterthur (Zwitserland). 

Met BIG BANG begon OORSMEER in 2010 aan een nieuw hoofdstuk. Zonzo Compagnie, de organisatie achter OORSMEER, verzamelde zes enthousiaste Europese partners rond zich en doopte het festival om tot het internationale BIG BANG – Europees muziekfestival voor een jong en avontuurlijk publiek. Met de steun van de Europese Unie werd de structurele samenwerking tussen verschillende cultuurhuizen uit verschillende regio’s in Europa een feit. Sinds 2010 vindt BIG BANG jaarlijks plaats in Brussel (Bozar), Lissabon (Centro Cultural de Belém), Stavanger (Stavanger Konserthus) en Lille (Opéra de Lille). Sinds 2014 trekt BIG BANG ook naar Antwerpen (deSingel) en sinds 2015 naar Athene (Onassis Cultural Centre), Hamburg (KinderKinder) en Sevilla (Instituto de la cultura y las artes del ayuntamiento de Sevilla). In 2015 krijgt BIG BANG Festival het EFFE label, en wordt het bekroond met de prestigieuze EFFE award. In 2017 vindt het festival ook in Enschede (Wilminktheater) plaats. Klik hier voor meer info over de voorbije festivals.

In 2018 krijgt het project opnieuw steun via het Creative Europe programma van de Europese Unie, ditmaal voor 4 jaar. Zonzo Compagnie kan verderbouwen aan het BIG BANG verhaal met trouwe partners BOZAR (Brussel, BE), Muziekcentrum De Bijloke (Gent, BE), deSingel Internationale Kunstcampus (Antwerpen, BE), Centro Cultural de Belém (Lissabon, PT), Instituto de la Cultura y las Artes de Sevilla (ES), Οnassis Cultural Centre (Athene, GR), Opéra de Lille (FR), Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede (NL) én nieuwe partners The Ark (Dublin, IE), Eesti Kontsert (Tallinn, EE), Espoo Cultural Centre (FI), Opéra de Rouen Normandie (FR) en MotorMusic (Mechelen, BE). In 2019 steekt het festival de oceaan over voor een eerste Canadese editie in Ottawa.

Voor de programmering van elke festivaleditie gaat Zonzo Compagnie een nauwe samenwerking aan met de lokale cultuurhuizen. Het originele festivalconcept van OORSMEER werd behouden, geïnspireerd en uitgedaagd door de Europese partners. In het kielzog van het festival ontmoeten ze elkaar voor het uitwisselen van ideeën en projecten en het opzetten van coproducties. Een inspirerende wisselwerking in functie van een gezamenlijke missie: de rijkdom van de muziekwereld op een avontuurlijke manier toegankelijk maken voor kinderen.

Close